SakariTuomisto

Helsingin täytyy näyttää luonnonsuojelutahtonsa

Maunulanpuistossa on tapahtunut öljyvahinko, joka ilmeisesti aiheuttaa vakavaa tuhoa ainakin Maunulanpurossa kuteville taimenille ja vesilinnuille. Vesistön puhdistaminen kestää jopa viikkoja. Syyllinen on läheisellä teollisuusalueella öljyä viemäriin kaatanut henkilö, jota poliisi nyt etsii.

Tuho on suuri. On syytä olla järkyttynyt ja loukkaantunut tapahtuneesta. Kuka kehtaa teoillaan tuhota Helsingin korvaamatonta luontoa? Ennen kaikkea kysymys kuuluu, miten on mahdollista, että teollisuusalueelta kulkee putki Keskuspuiston taimenpuroon ja miten se on päässyt vuotamaan? Jokin on mennyt vikaan viemäriverkon suunnittelussa ja ylläpidossa jo paljon aiemmin.

Helsingissä täytyy välittömästi selvittää kaupunkiluontoa uhkaavat riskit. Kaupunkimetsien ja puistojen läpi vedetyt viemärit ja sadevesiojat täytyy laittaa kartalle ja niissä havaitut puutteet on korjattava. Investoiminen kaupunkiluonnon suojaamiseen ihmisten aiheuttamilta tuhoilta on vähintä, mitä kaupunki voi tehdä tässä tilanteessa. Jos kaupunkiluonto halutaan säilyttää, eivät hienot puheet riitä. Tarvitaan toimenpiteitä ja päätöksiä.

Kyse on arvovalinnasta. Laitetaanko kaupungin kehittämisessä etusijalle kasvutavoitteet vai arvokkaiden luonto- ja kulttuurikohteiden suojelu? Molemmat vaativat samalla tavalla investointeja ja kuluttavat veronmaksajan rahaa. Viimeaikaisista päätöksistä näkee, kumman puolelle Helsingin päättäjien valtaosa asettuu. Yleiskaavaan kirjattu Keskuspuiston ja monen muun luontoalueen rakentaminen sen viimeistään osoitti. Vastuu on kaupungissa valtaa pitävillä Vihreillä ja Kokoomuksella.

Helsingissä täytyy ymmärtää, miten korkeilla panoksilla kaupungin luonnonsuojelussa pelataan. Luontoalueet ovat käymässä täällä niin vähiin, ettei meillä yksinkertaisesti ole varaa menettää niistä palaakaan. Luontoa tarvitsevat eläimet, kasvit ja ihmiset. Tätä totuutta ei voi mikään yleiskaava tai urbanisoituva elämäntapa muuttaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat