SakariTuomisto

Yllätyksellinen kaupunki ja kaupunginosamatkailu

Monimuotoiset ja persoonalliset kaupunginosat ovat pääkaupunkiseudun rikkaus ja yksi niistä ominaisuuksista, jotka tekevät siitä ainutlaatuisen. Ilmiö, jota muualla Suomessa kutsutaan kotiseuturakkaudeksi, on kaupungin asukkaille kaupunginosarakkautta. Kaupunkilaisten identiteetti ja lähiyhteisö saavat elinvoimansa kaupunginosista.

Pelkkä tunne selittää heikosti rakkautta kaupunginosiin. Sen perustana on kaupunginosien aito omintakeisuus. Historia puhuu puolestaan. Helsingin kantakaupungissa näkee eri aikakausien vaikutuksen katukuvasta. 1960-luvun lähiöt kertovat tarinaa maata järisyttäneestä suuresta rakennemuutoksesta. Käpylässä taas elää edelleen vuoden 1952 olympiahenki, jonka siellä majoittuneet urheilijat ovat jättäneet jälkeensä. Moniko tietää, että Haaga, Kulosaari, Huopalahti ja Oulunkylä olivat aikanaan itsenäisiä kuntia? Kaupunginosiemme tarinat ovat mukaansatempaavia ja yllättäviä. Lisäksi niitä on paljon.

Sama hämmästyksen ja uuden oppimisen tunne, jota on totuttu etsimään kaukaa ulkomailta, voi löytyä omien kaupunkiemme sisältä. Sellaisetkin paikat, jotka on totuttu ohittamaan työmatkalla, voivat kätkeä yllätyksiä. Oletko ikinä käynyt Malminkartanonhuipulla? Se on vahva esimerkki paikasta, joka avaa monella tavalla uuden näkökulman kaupunkiin.

Värikäs historia ja moni-ilmeinen nykyisyys tekevät kaupunginosista rikkaita. Niihin tutustuminen voi olla kaupunkilaiselle jopa niin monipuolinen kokemus, että sitä voi verrata matkailuun ja turismiin. Kaupunginosamatkailulla on mahdollisuus kasvaa koko pääkaupunkiseudun asukkaiden arkea värittäväksi ilmiöksi. Toisin kuin kalliit ulkomaanmatkat, omassa kaupungissa matkailu on jokaisen saavutettavissa. Siitä eivät hyödy kaukomaat vaan oman kaupungin yrittäjät ja asukkaat.

Tässä maassa kaupunkien menestystä on totuttu mittaamaan kokonaisuutena. Talouden ja väkiluvun kasvua pidetään kaupungin saavutuksena. Tässä kaavassa kaupunginosat eivät saa sitä arvostusta, joka niille kuuluisi. Elinvoima ja asukkaiden viihtyisyys syntyvät kaupunginosissa ja näin kaupunki voi olla enemmän kuin osiensa summa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat