SakariTuomisto

Vasemmistoliiton tarkoitushakuinen tulonjakotutkimus

Vasemmistoliitto toi tällä viikolla julkisuuteen Eduskunnan tietopalvelulla teetetyn laskelman tulonjaon kehityksestä Sipilän hallituksen toimiaikana vuosina 2015-2018. Tulosten mukaan hallituksen päätökset olisivat kasvattaneet tuloeroja.

Tässä kirjoituksessa tutkimus laitetaan kriittiseen arviointiin ja lopuksi paljastetaan tutkimuksen kiistaton tarkoitushakuisuus.

Ihan ensin korostan, että eduskunnan tietopalvelu on erittäin luotettava ja pätevä poliittisen taustatiedon tuottaja. Heidän työnsä laatua en epäile pätkääkään. Syy kriittisyyteen johtuu siitä tosiasiasta, että tutkimuskysymykset ja käytettävät tutkimusmenetelmät määritellään tilaavan poliitikon tai eduskuntaryhmän pyynnön perusteella. Kun muuttujia ja tutkimusmenetelmiä riittävästi valikoidaan, voidaan tuloksesta tehdä halutun näköinen.

Vasemmistoliiton tutkimus on tehty suomalaisten tuloja, veroja ja kansantaloutta simuloivalla tietokonemallinnuksella. Lähtökohdaksi otettiin vuoden 2015 tulonjakotilasto. Aineistoon laskettiin sitten palkkakehityksen sekä poliittisten päätösten vaikutukset. Lopputuloksena oli vuoden 2018 tilannetta ennustava aineisto kansalaisten tulonjaosta. Käytetyllä menetelmällä tuotettiin johtopäätös, jonka mukaan suhteelliset tuloerot kasvaisivat vuosien 2015-2018 aikana.

Tutkimuksessa todettiin, että tuloeroja mittaava gini-kerroin kasvaisi 0,18 yksikköä. Kasvu on kasvua, mutta onko tämä muutos merkittävä? 2000-luvun aikana gini-keroin on Tilastokeskuksen mukaan vaihdellut noin 27-30 yksikön välillä. Edellisin virallinen luku on vuodelta 2015, jolloin kertoimen arvo oli 27,3. Edelleen ollaan siis 17 vuoden vertailussa keskimääräisen alapuolella. Muutokset ovat niin pieniä, että ne käytännössä katoavat vuosien väliseen satunnaisvaihteluun.

Yksi suuri kysymys tutkimusta arvioitaessa on, mitä muuttujia on jätetty ottamatta huomioon. Tutkimus oli tehty niin, että pelkästään verotukseen ja tulonsiirtoihin liittyvät poliittiset päätökset sekä palkkakehitys toimivat muuttujina. Työllisyyden muutoksia tai väestön siirtymistä elämäntilanteesta toiseen ei huomioitu mitenkään. Jostain syystä myöskään varhaiskasvatusmaksujen alennuksia ei ole otettu mukaan tuloeroihin vaikuttaviin tekijöihin. Täysin avoin kysymys on myös ensi syksyn työmarkkinakierros, jonka tuomat palkankorotukset ovat kohdentumiseltaan ja suuruudeltaan arvailujen varassa.

Vasemmistoliiton tutkimus on siis mallinnos, josta puuttuu keskeisiä lopputulokseen vaikuttavia muuttujia. Se ei kerro todellisesta tilanteesta vaan vaihtoehtoisesta todellisuudesta, jossa tietyt valikoidut tosiasiat on jätetty huomioimatta. Tästä huolimatta tutkimus osoittaa vain niin pientä muutosta, että se hukkuu vuosittaiseen satunnaisvaihteluun.

Vaikuttaa siltä, että tavoitteena on ollut vain johtaa äänestäjiä ja mediaa harhaan. Valitettavasti tähän syöttiin jotkut ovat erehdyksissään tarttuneet. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Mitä tekemistä mahdollisilla puolentoistavuoden päästä toteutuvilla palkkaratkaisuilla on on hallituksen eniten hyvätuloisia hyödyntävien veronkevennysten kanssa.
Harrastit pilkunviilausta matalimman tuloluokan sisällä.Ketä yritit hämätä?

Käyttäjän SakariTuomisto kuva
Sakari Tuomisto

Veronkevennykset on kohdennettu erityisesti pienituloisille. Hallitus antoi sitä varten 30 miljoonaa kilpailukykysopimuksessa luvatun lisäksi täysin tätä varten. Solidaarisuusveron alarajaa laskettiin myös.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Syyllistyt myös itse tarkoitushakuisuuteen. Solidaarisuusveron alarajaa ei viimeksi pidetyissä budjettineuvotteluissa laskettu vaan pidettiin ennallaan. Jos alkaa viilaamaan pilkkuja muiden tekemisistä kannattaa pitää huolta siitä, että oma teksti on kestävällä pohjalla. Se mitä historiassa on aikaisemmin tehty ei ole tämän päivän asiaa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #3

Ylimmän kymmeneksen ylim vero ei mitenkään kompensoi tuloluokkien 5-9 saamaa tarjoilua.Gini-kertoimessa se kyllä kompensoi alimman kymmenyksen heikennyksiä.Ymmärsin,että nyt keskusteltiin nykyisen hallituksen toimia sen alusta.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #6

Tuomisto puhuu solidaarisuusveron alarajan laskusta samassa yhteydessä vasta päätetyn pienituloisten veronkevennyksen kanssa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #9

Kummallista.Aiemmin tulin usein puolustaneeksi kokoomuksen tulonjako- ja veropolitiikka kepun kritiikiltä.Kun nyt arvostelen kokoomusta niin kepu puolustaakin sitä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Veronkevennykset on kohdennettu erityisesti pienituloisille.

Entä tulottomien? 150 000 kotitalouden jotka saa toimeentulotukea.
450 000 työttömän ja 1 milj.eläkeläisen?

Riittääkö pienituloisille 30 Milj. Sähkön,diesselin,kiinteistöverojen ja hintojen korottamiseen?

Elon kansakoulun laskuopin mukaan vaikka laskisi helmitaululla miinukselle menee rutkasti .

Käy kuten kepun hehkuttaman "pienituloisille" ruuan ALV alennus.
Söi verotuloja yli 800milj/v.Se paikattiin ALV nostolla kaikkeen kulutukseen-10
Ruuan ALV alennus söi eläkeindeksikorotuksen eläkkeistä ja Kelan etuuksista.
Kepu pettää aina.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Työllisyyden muutoksia tai väestön siirtymistä elämäntilanteesta toiseen ei huomioitu mitenkään.

Ei. Rikkaiden ja hyvätuloisten Kela-etuudet lasketaan yhä tulojen päällee ansiosidonnaisenakin osa.

Pienituloiset saa murusia tulojensa takia.
Tulottomat työttömät vain 0 euron työtä vastaan.
Tulonsiirto verovaroista joka hyödyttää vain hyvätuloisten sosiaaliturvaa.

Pekka Pylkkönen

Työllistyminen on ainoa kestävä ja oikeudenmukainen tapa kaventaa tuloeroja. Ei sitä etuuksilla voi tehdä. Se on haitallista.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Saksassa,Yhdysvalloissa ja Britanniassa on jotakuinkin yhtä korkea työttömyysaste.Tuloeroissa nämä maat ovat eri planeetalta.

Pekka Pylkkönen

Ja työllinen on paremmassa asemassa kuin työtön kaikkoalla. Tienaa enemmän, elää terveempänä pidempään jne yms. Tehokkain keino lisätä pienituloisimpien, sosiaalitukien varassa elävien tuloja on saada heidät töihin. Tämä näkyy myös eläkeiässä kasvavina tuloina.

Sosiaalitukien korotuksella taas on päinvastainen vaikutus. Se siirtää ihmisiä pois töistä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ei eikä ilman palkkaa tule yhtään verotuloja kirstuun velkoja varten.eikä lapsilisiin ,ei kotihoidontukiin ,ei jussien maataloustukiinkaan.
Kepu Sipilä ahneuksisaan vie edm.sosiaaliturvasta rahat pörssiyritysten hyödyksi.
Eikä kukaan kepustakaan ymmärrä tehdä mitään ? Miksi?
Olis jo korkea vaihtaa kuten Kiviniemi ennen kuin iskee rökäletappio ja Halla-aho saa kepulaisia lisää.
Soini nappas jo pientilalliset ja vanhankaartin kepulaiset. Jotka vierasti miljonäärin johtamaa kepua.

Toimituksen poiminnat