SakariTuomisto

Kaupunkipolitiikkaa Divide et Impera

Kaupunkipolitiikka on valjastettu kummallisella tavalla poliittiseksi keppihevoseksi. Tänään, saman päivän aikana pormestari Vapaavuori iski uuden vaihteen silmään vihjailussaan maakuntauudistuksen kaatamisesta ja Keskusta teki eduskunnalle aloitteen kaupunkipolitiikkaa koskevasta ajankohtaiskeskustelusta. Mitä tässä maassa oikein tapahtuu ja miksi se on kummallista?

Keskusta on agraaritaustansa perustuksille rakentunut keskiryhmään kuuluva puolue. Nyt se esittää kaupunkipoliittista ajankohtaiskeskustelua maamme korkeimman päättävän elimen asialistalle. Viime vuonna Keskustanuoret hyväksyi historiansa ensimmäisen kaupunkipoliittisen ohjelman. Suuntaus näkyy myös teoissa. Keskustalaiset ministerit ovat kahden vuoden aikana antaneet rahoitusta Raidejokerille, Länsimetron liikennejärjestelyille, kehä 1:lle ja Vuosaaren satamalle. Tavoite ymmärtää kaupunkeja aidosti vaikuttaa totiselta. Onko urbaanin väestönosan lähestyminen rohkeaa vai uhkarohkeaa?

Samaan aikaan kokoomus taiteilee maakuntauudistuksen kanssa samaan aikaan valmistellen ja vastustaen. Tämä hallitus, jossa se on mukana, on jo ainakin kerran käynyt haudan partaalla maakuntauudistuksen takia. Mutta tuskistaan huolimatta kokoomus päätti jatkaa ja viedä uudistusta eteenpäin. Edelleenkin se pysyy mukana hallituksessa.

Samaan aikaan toisaalla Helsingin pormestari (kok.) sovittaa ylleen kapinaliikkeen marsalkan viittaa. Paitsi että se ei ilmeisesti ole kapinaliike. Maakuntauudistusta vastustetaan muuten vain omaksi iloksi. Ei uudistusta haluta kaataa, siitä vain puhutaan suurten kaupunkien C21-kokouksessa. Toki sen kaataminenkin olisi mahdollista… [Lue tämä uutinen]

Mitä kokoomuksessa tapahtuu?

Vallan tässä hämmentyy. Keskusta yrittää parhaansa mukaan ymmärtää ja laajentaa omaa poliittista piiriään kaupunkeihin. Kokoomuksen puolella valittu lähestymistapa näyttää olevan antiikin roomalaisille tuttu Divide et Impera. Yhtymäkohtia on myös perinteiseen väyrysläisyyteen: ”En ole puolesta enkä vastaan vaan pikemminkin päinvastoin”. Ja kannatus kasvaa siitä huolimatta.

Ota nyt tästä selvää, kuka kaupunkien asiaa oikeasti ajaa… Kaupunkeja lähestyvä entinen agraaripuolue vai perinteinen kaupunkipuolue, joka ei näytä tietävän, mitä tahtoo.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Mitä vikaa olisi saksalaisessa isäntäkuntamallissa,missä edes keskisuuret kaupungit eivät ole kenenkään isäntiä.

Toimituksen poiminnat