SakariTuomisto

Alkiolaisuus saa tilaa Helsingissä

Päivä oli kirkas ja kylmä, kun Hakiksen torin yllä Metallityöväen liiton suuret kirjaimet varjostivat vihreää telttaa. Työväenliikkeen kotikaupunginosa ei sillä hetkellä tuntunut toivottavan keskustalaista kampanjaväkeä erityisen tervetulleeksi.

Teltalle tuli iäkäs rouva, joka tahtoi puhua alkiolaisuudesta. Siinä tilanteessa toive kosketti ja sai ajattelemaan arvopohjaa, johon uskoo ja luottaa. Alkiolaiset arvot ovat ajattomia. Ne sopivat yhtä hyvin Helsinkiin kuin muuallekin sopivalla tavalla nykyisyyteen päivitettynä. Alkiolaisella ajattelijalla on paljon annettavaa pääkaupungille.

Yhteisöllisyys. Kaupungissa yhteisöt ovat turvan ja hyvinvoinnin lähde. Kaupunginosissa ihmiset kokevat yhteenkuuluvuutta oman kaupunginosaidentiteettinsä perusteella. Ensimmäistä kertaa Haagaan muutettuamme kävimme vaimoni kanssa lähikaupassa ja parkkipaikalla tuntematon rouva tarjosi meille ylimääräisiä mökiltä tuomiaan omenoita. Se jäi ikuisesti mieleen. Yhteisöt ovat moninaisia. Esimerkiksi Alppilan konepaja ympärille muotoutuva yhteisö on itselleni vieras, mutta jäsenilleen korvaamaton. Se on hyvä. Meitä mahtuu tänne paljon erilaisia ihmisiä, jotka oppivat toisiltaan. Yhteisöllisyys on syrjäytymisen vastakohta.

Köyhän asia. Nykypäivänä on edelleen tärkeä muistaa heikompien asia. Köyhyyden luonne vain on kovasti muuttunut niistä ajoista, kun se vakiintui alkiolaiseen arvopohjaan. Nykyajan köyhyys on kyvyttömyyttä syystä tai toisesta olla täysimääräinen jäsen ympäröivässä yhteiskunnassa. Syy ei useimmiten ole ihmisen itsensä vaan heikon toimeentulon, terveydentilan tai muun itsestä riippumattoman tekijän. Jos esimerkiksi harrastuksiin osallistuminen tai vieraiden kutsuminen kylään ei ole mahdollista, saavat osattomuuden tunne, pahoinvointi ja syrjäytyminen mahdollisuuden levitä. Valitettavasti tässäkin kaupungissa on niitä ihmisiä, jotka eivät näy tai joiden ääni ei kuulu. Jokaisessa tilanteessa pitää huolehtia, että kaikilla on oikeus osallisuuteen ja yhteisön jäsenyyteen. Heikkoa ei saa unohtaa.

Sivistys. Se on paljon laajempi asia kuin pelkkä koulutus tai tieto. Sivistys on yhteiskunnan ymmärrystä ja taitoa toimia muiden kanssa. Sivistynyt ihminen pystyy ymmärtämään erilaisia mielipiteitä ja tarvittaessa itsekin kehittämään näkemyksiään. Hän osaa myös hallita omaa elämäänsä vaikeuksien edessä ja voimavaroja riittää myös muiden auttamiseen, kun sitä tarvitaan. Jos jokaiselle voidaan antaa tuki kehittyä ja kasvaa tasapainoiseksi ihmiseksi, ei kaupungin kujalla vastaan kävelevää vierasta tarvitsisi enää pelätä pimeimpänäkään yön hetkenä. Tämä on toiveajattelua tänä päivänä, varovainen on yksin liikkuessa oltava. Uskoa ihmisen kehityskykyyn ei kuitenkaan saa menettää. Jokaisella on mahdollisuus kehittyä.

Yrittäjyys. Tämä arvo on kehittynyt vanhasta maausko-ajattelusta. Eli uskosta siihen, että maa tuottaa sadon viljelijälle, joka tekee ahkerasti työnsä. Elinkeinorakenne on muuttunut vuosikymmenten varrella. Maanviljelys on vähentynyt ja arvo on päivittynyt yrittäjyydeksi. Ydinidea on kuitenkin sama. Tekemällä työtä ahkerasti on oikeus siihen palkkaan tai menestykseen, jonka on työllään ansainnut. Kaupunginosien ostareiden, kantakaupungin kivijalkaliikkeiden ja muualla vähemmän näkyvissä toimivat yrittäjät ansaitsevat kukin arvostuksen työstään. Heidän ansiotaan on kaupunginosien elinvoima ja suuri osa meidän muiden työpaikoistamme. Ilman rohkeutta yrittää olisi kaupunkimme hiljainen ja eloton sekä suurelta osin työtön.

Ihmisläheisyys. Tämä on oma bonukseni tähän (kirjaimellisesti) arvokkaaseen luetteloon. Toivon, että Helsingissä vallitsevassa arvomaailmassa ihmisläheisyys nousee sille kuuluvaan asemaan. Oli sitten kyse lähidemokratiasta, lähipalveluista tai lähiyhteisöistä, ne on paras toteuttaa mahdollisimman lähellä kaupunkilaista. Se ei ole itsestäänselvyys Helsingissä. Välillä tuntuu, että kaupungin itsensä tarpeet menevät tärkeysjärjestyksessä kaupunkilaisten tarpeiden edelle. Niin ei pitäisi olla. Kaupunki on olemassa asukkaitaan varten.

Arvot ovat yhteiskunnallisen katsomuksen perusta ja niiden kautta ymmärretään sen toimintaa. Myös politiikassa niitä käytetään, mutta ajoittain ne myös unohtuvat. Tämä on eräänlainen aloituskirjoitus itselleni tähän vuoteen 2018, jolloin tunnen ensimmäistä kertaa olevani velvollinen edustamaan suoraselkäisesti niitä arvoja, joihin uskon. Arvoja on pystyttävä pohtimaan ja sen pohjalta arvioimaan. Tästä pohdinnasta syntyy selkeä johtopäätös.

Keskustalaisille ja alkiolaisille arvoille on tilaa Helsingissä.

Sakari Tuomisto
Helsingin Keskustanuorten varapuheenjohtaja 2018

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

> ......Nykyajan köyhyys on kyvyttömyyttä syystä tai toisesta olla täysimääräinen jäsen ympäröivässä yhteiskunnassa.....

ooo

Jos näin on, eikö sille pitäisi anttaa jokin toinen nimi. Oikeita köyhiä maailmassa on vajaat kaksi miljardia. He elävät eurolla päivän.

Käyttäjän SakariTuomisto kuva
Sakari Tuomisto

Tässä ajatuksissa oli kotikaupunkini Helsinki ja täällä asuvat köyhät ja syrjäytyneet. Molemmat on yhteiskunnan ja yksilön tasolla suuria onnettomuuksia. Köyhyys saa maailmalla hyvin erilaiset kasvot.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Keskusta on toiminnassaan Juha Sipilän johdolla nuo arvot hylännyt. Siksi Paavo Väyrynen joutui perustamaan Kansalaispuolueen. Tule sinäkin mukaan.

Käyttäjän SakariTuomisto kuva
Sakari Tuomisto

Ei kiitos.

Kun arvopohja tulee haastetuksi, ei ratkaisu ole hypätä loukkaantuneena kelkasta. Alkiolaisuus on tullut haastetuksi, mutta niin sen pitääkin. Arvoja täytyy pystyä päivittämään nykypäivään. 80-luvulle seisahtuminen ei ole vaihtoehto, vaikka se tuntuisikin turvalliselta.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Ei hyviä arvoja kannata päivittää Sakari!

Käyttäjän PekkaAllonen kuva
Pekka Allonen

Virkistävä ja tervetullut puheenvuoro. Keskustanuori, joka rohkeasti päivittää Alkion ajatuksia tämän päivän yhteiskunnan tarpeisiin. Hyvä. Toivotan kirjoittajalle menestystä!

Toimituksen poiminnat